+30 6977 256 487 info@ugrow.gr

Όταν εργάζεσαι σε ένα χώρο για πολλά χρόνια, θεωρείς ότι δεν υπάρχουν επιλογές για εσένα έξω από αυτόν. Κάποιες φορές συνηθίζεις. Κάποιες φορές ξεχνάς το προσωπικό σου καλό. Κάποιες φορές κάνεις φίλους μέσα στη δουλειά σου και μπερδεύεις την επαγγελματική σου εξέλιξη με τις φιλίες. Αρχίζεις και έχεις συναισθήματα για τη δουλειά σου και τους συναδέλφους σου και αυτά σε κατακλύζουν. Μένεις μόνο για το συναίσθημα ακόμα και όταν το επαγγελματικό όφελος έχει εξαφανιστεί από ηθική και υλική σκοπιά.  Επιμένεις ακόμα και όταν αυτό δεν σου κάνει καλό. Θεωρείς καθήκον σου να μην τους «προδώσεις», να μείνεις πιστός σε αυτό που έχεις υποσχεθεί άνευ όρων. Αλήθεια αναρωτήθηκες ποτέ εάν αυτές οι σκέψεις είναι ολότελα δικές σου ή στις «φόρεσαν»;  Εάν επικαλούνται την ηθική σου για να κερδίσουν την αφοσίωση σου;

Η επαγγελματική σου πορεία όμως δεν είναι χάρισμα κανενός. Άλλο η επαγγελματική σχέση και άλλο η συναισθηματική. Μπορείς να συνεχίσεις να είσαι φίλος με τον προϊστάμενό σου  ή τους συναδέλφους σου ακόμα και εάν αλλάξεις εργασία. Αυτό δεν είναι φιλία; Αλλιώς μήπως τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζες; Μήπως ήταν συγκυριακές φιλίες; Τελικά τι φοβάσαι τόσο πολύ και δεν τολμάς ούτε να το προσπαθήσεις;

Και όσο κι αν σου λένε ότι δεν γίνονται μετακινήσεις πια στην Ελλάδα της κρίσης, εάν κοιτάξεις λίγο γύρω σου και παρατηρήσεις τους επαγγελματίες με όραμα και προσόντα, θα δεις ότι συμβαίνει. Είναι πιο περίπλοκο πια, αλλά συμβαίνει. Και θα συμβαίνει πάντα. Γιατί έτσι είναι η αγορά εργασίας. Αναζητά συνέχεια ταλέντα, έμπειρα στελέχη και ευέλικτα άτομα.

Αν λοιπόν μέσα σου σκέφτεσαι ότι τώρα είναι η στιγμή σου για επαγγελματική αλλαγή, τότε να τολμήσεις αλλά να λάβεις υπ’ όψιν σου τα εξής:

  • Μην κοιτάς βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα.

Μην στοχεύσεις εκεί που τώρα σου δίνουν περισσότερα χρήματα αλλά όλα τα άλλα είναι λίγο πολύ όπως πριν. Καλύτερα να κοιτάξεις εκεί που έχεις μέλλον, εξέλιξη, ανάπτυξη. Που μπορούν να επενδύσουν πάνω σου και να σε εξελίξουν.

  • Πήγαινε εκεί που αισθάνεσαι πιο άνετα.

Ακόμα και εάν δεν είναι η πιο διάσημη εταιρεία στο χώρο της, μην την απορρίψεις αμέσως. Πολλές φορές μικρότεροι οργανισμοί προσφέρουν ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, εκτιμούν την εμπειρία και δουλεύουν με καλύτερους όρους. Εάν ο τρόπος που λειτουργεί και η κουλτούρα τους σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο άνετα τότε πήγαινε. Θα βρεις γόνιμο έδαφος να προχωρήσεις.

  • Πήγαινε εκεί που έχεις να προσφέρεις με την εμπειρία σου.

Για να μην θεωρηθείς πρωτάρης και κάνεις πέντε βήματα πίσω πάλι , καλό θα είναι να κινηθείς στον κλάδο ή στις θέσεις που γνωρίζεις καλύτερα ώστε να τις αναβαθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην καινούρια τοποθέτηση σου, στην διαπραγμάτευσή σου και θα αισθάνεσαι ότι προχωράς ένα βήμα τουλάχιστον μπροστά. Εκτός εάν έχεις αποφασίσει την αλλαγή καριέρας δηλαδή ριζική αλλαγή επαγγέλματος όπου το πράγμα είναι διαφορετικό.

 

  • Πήγαινε εκεί που έχει νόημα για εσένα ακόμα και αν σπάει τα ταμπού.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να βρεις εσύ το προσωπικό σου νόημα στο βήμα ή την επόμενη επαγγελματική επιλογή που κάνεις. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο καλών και κακών εργασιών. Καλή είναι η εργασία που κάνει ο καθένας αρκεί να σημαίνει για αυτόν κάτι. Να αισθάνεται γεμάτος μέσα από αυτήν για τους δικούς του λόγους. Γιατί όπως έχεις συνειδητοποιήσει η δουλειά δεν είναι μόνο για τα λεφτά. Ακόμα και όταν είναι θέμα επιβίωσης επιθυμούμε καλές συμπεριφορές, αναγνώριση, εξέλιξη, αξιοκρατία και ότι άλλο έχει σημασία για τον καθένα.

  • Ξεκίνα να σκέφτεσαι επαγγελματικά και να παρουσιάζεις το επαγγελματικό σου προφίλ.

Επειδή δεν γνωρίζεις που κρύβεται ο επόμενος εργοδότης ή συνεργάτης σου, καλό θα είναι να διατηρείς ένα προσεγμένο προφίλ την περίοδο της αλλαγής σου. Ξεκινώντας από τα περιβόητα social media (κυρίως facebook & linkedin) έως την γνωριμία σου σε ένα πάρτι με τον φίλο της κολλητής σου που έχει δική του εταιρεία. Εφόσον έχεις στόχο την επαγγελματική αλλαγή πρέπει να είσαι συντονισμένος με αυτό. Όχι με υπερβολή αλλά έξυπνα.

Μην ξεχνάς ότι η γη γυρίζει και τα ικανά στελέχη δεν χάνονται. Κατάγραψε τον επαγγελματικό σου στόχο με όραμα και ρεαλισμό και προχώρα. Ζήτησε τη βοήθεια ενός επαγγελματία career coach εάν δεν μπορείς μόνος σου. Να θυμάσαι: Δεν είσαι δέντρο, μην ριζώνεις σε μέρη που δεν είναι γόνιμα για εσένα.

Κωνσταντίνα Παντούλια, MSc, ACC

Career & Executive Coach

UGrow-Founder

www.ugrow.gr