+30 6977 256 487 info@ugrow.gr

Βλέπεις τα “μικρά γραμματάκια”; 

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές , είναι ένα πιασάρικο μότο. Είναι όμως η μόνη αλήθεια. Η ευτυχία όπως και ό,τι άλλο αισθανόμαστε είναι θέμα του που κοιτάμε, τι βλέπουμε και τι παίρνουμε μέσα μας από αυτό που βλέπουμε. Δεν βλέπουμε μόνο με τα μάτια μας. Βλέπουμε και με τα μάτια της ψυχής μας. Με τα μάτια της καρδιάς μας.

Επιλέγουμε, ασυνείδητα τις περισσότερες φορές, να δούμε τα πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Ερμηνεύουμε τα γεγονότα μέσα από τα δικά μας μάτια και τις δικές μας προσλαμβάνουσες και εμπειρίες. Μέσα από τις δικές μας βαθιές ανάγκες, μέσα από τους φόβους μας , μέσα από τις αναμνήσεις μας.

Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα στις σπουδές μου είναι ότι ένα συμβάν δεν είναι απλώς ένα συμβάν. Είναι ένα συμβάν για μένα, άλλο για σένα, και διαφορετικό για κάποιον άλλον. Ο καθένας το ερμηνεύει και το νοηματοδοτεί με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μας κάνει άλλωστε διαφορετικούς. Υπάρχουν στιγμές που κάποια πράγματα δεν τα προσέχεις. Είναι μπροστά σου αλλά δεν τα βλέπεις. Έρχονται κάπως από μόνα τους να σου δώσουν μια άλλη οπτική. Όταν αφήσεις τα πράγματα να σου δώσουν την δική τους αυθύπαρκτη οπτική, τότε παίρνουν σχήμα και μορφή μέσα σου κάνοντάς σε να βλέπεις τον κόσμο διαφορετικά. Είναι η έκπληξη που περίμενες από αλλού. Την περίμενες από έξω και έρχεται από μέσα σου.

Επιβεβαίωσα όλα τα παραπάνω πριν λίγες μέρες πίνοντας το τσάι μου στην κουζίνα. Η διαδικασία είναι απλή και γνωστή σε όλους. Βράζω νερό, το βάζω στην αγαπημένη μου κούπα, και ρίχνω μέσα ένα φακελάκι τσάι. Μια διαδικασία που τώρα στο σπίτι την κάνω σχεδόν αυτοματοποιημένα. Έχει αρκετή ησυχία πια για καθημερινή. Η καινούρια αυτή ησυχία με βοηθάει να παρατηρώ καλύτερα τα πράγματα, τους ήχους ακόμα και τις μυρωδιές. Καθώς το τσάι μου ετοιμάζεται, το μάτι μου πέφτει πάνω στο χαρτάκι που είναι κολλημένο στο σπαγγάκι που κρατά το φακελάκι. Είναι έντονο κίτρινο. Κάτι γράφει πάνω, αλλά συνήθως δεν δίνω καμία σημασία. Σκέφτηκα θα γράφει το λογότυπο της εταιρίας παραγωγής. Αυτή τη φορά έδωσα σημασία και αποφάσισα να ρίξω φως σε αυτή την πληροφορία. Το κίτρινο μικρό τετράγωνο χαρτάκι έγραφε με κόκκινα γράμματα “Hello positivity”. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όχι επειδή με χαιρέτισε ευγενικά το χαρτάκι, ούτε επειδή το όνομά μου είναι θετικότητα… αλλά επειδή ένιωσα πως άρχισα να βλέπω κάτι που ήταν μπροστά μου και άλλες φορές, όμως δεν του είχα δώσει σημασία. Και είχε κάτι να μου πει.

Από εκείνη τη μέρα ανοίγω με ανυπομονησία ένα καινούριο φακελάκι τσάι και περιμένω να δω τι γράφει το χαρτάκι. Από ένα μικρό θετικό μήνυμα άλλαξε όλη μου η διάθεση της ημέρας και η επίδραση συνεχίζει κάθε μέρα. Choose Happiness, Smile and Shine, Spread Joy today, Celebrate the moments that matter. Marketing, θα μου πείτε. Σωστά. Αλλά είναι δική μας επιλογή τι θα το κάνουμε αυτό. Αποφάσισα να τα συγκεντρώσω και να τα τοποθετώ όπως τα γράμματα στο γνωστό παιχνίδι scrabble. Βάζω τα κίτρινα χαρτάκια σε μια σειρά ώστε να φτιάχνουν μια μικρή λεκτική ευχή κάθε φορά, διαφορετική όταν προστίθεται το νέο χαρτάκι, διαφορετική κάθε μέρα. Είναι ένα παιχνίδι που έφτιαξα μόνη μου, από το τίποτα ουσιαστικά, μόνο και μόνο επειδή έστρεψα την προσοχή μου σε κάτι που δεν είχα παρατηρήσει.

Το χαρτάκι του τσαγιού δεν είναι κάτι υπερβατικό, του έδωσα ένα δικό μου νόημα. Μπορεί και στη ζωή να υπάρχουν κίτρινα χαρτάκια που δεν παρατηρούμε στο γρήγορο ρυθμό με τον οποίο ζούμε. Δεν τα παρατηρούμε γιατί έχουμε πολύ θόρυβο μέσα μας. Όλοι όμως έχουμε την επιλογή να πιάσουμε ένα χαρτάκι και να δούμε τι γράφει, ή την επιλογή να το πετάξουμε χωρίς να του διαβάσουμε. Δίνοντας όμως μια ευκαιρία στο χαρτάκι, δίνουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας, ανοίγουμε τον ορίζοντά μας σε νέες ευκαιρίες και συναισθήματα, σε νέους δρόμους σκέψης. Και μπορεί να μην είναι ένα χαρτάκι, αλλά ένα ερέθισμα, ένα συναίσθημα, μια άλλη πραγματικότητα. Η ευτυχία δεν είναι τσουνάμι συναισθημάτων ούτε κοσμογονικό συμβάν. Τη νιώθεις σε μικρά πράγματα της καθημερινότητας, και όσο περισσότερο επιλέγεις να τη δεις τόσο περισσότερο θα εμφανίζεται μπροστά σου, αρκεί να σταθείς στη σωστή γωνία και να ανοίξεις τα μάτια της καρδιάς.

Post/article credits:
Μαίρη Χριστοπούλου, Ψυχολόγος
Κωνσταντίνα Παντούλια, Life & Career Coach

Photo credits:  freestocks.org (cover), Binti Malu , Pexels