+30 6977 256 487 info@ugrow.gr

Executive Coaching

Για Στελέχη Εταιριών, Επιχειρήσεων, Οργανισμών

Περιγραφή

 

Στην U Grow  απευθύνονται στελέχη που σκέφτονται να αλλάξουν επαγγελματική πορεία ή  θέση, που αισθάνονται άσχημα στο εργασιακό τους περιβάλλον, που χρειάζονται μια ώθηση για να αλλάξουν αυτά που τους ενοχλούν και να αποφύγουν την επαγγελματική εξουθένωση (burnout).

Επίσης στην U Grow  στηρίζουμε τους ηγέτες και τους προπονούμε διαρκώς ώστε να διατηρήσουν το ηγετικό τους προφίλ &  να το εξελίξουν, να είναι σε καλύτερη επαφή με τις ομάδες τους,  να περάσουν την coaching κουλτούρα στην εταιρεία τους, χωρίς αυτό να είναι επιζήμιο για τους ίδιους και την εργασία τους.

Είναι συχνότερο στην εποχή μας το φαινόμενο όπου έμπειρα στελέχη αισθάνονται την ανάγκη να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον ή ακόμα και αντικείμενο εργασίας ή να αλλάξουν τρόπο που λειτουργούν στην παρούσα εργασία τους.  Η ανάγκη αυτή όμως δεν εκπληρώνεται και παραμένει ανικανοποίητη παρά τις βλάβες που προκαλεί στο στέλεχος. Πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα έχουν τη βάση τους σε αυτή τον δισταγμό ή την αμέλεια του στελέχους να βρει έναν πιο λειτουργικό τρόπο  για τον ίδιο. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η ανικανοποίητη ανάγκη εξαπλώνει τις κακές συνέπειες της και στους υπόλοιπους τομείς του στελέχους/ηγέτη με αποτέλεσμα ένα ντόμινο κακών πρακτικών. Σε αυτό ακριβώς το σημείο χρειάζεται ο Leadership & Executive Coach να λειτουργήσει αφυπνιστικά και υποστηρικτικά στο άτομο, ώστε να μπορέσει να ξαναγίνει επιτυχημένος και ικανοποιημένος σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να χάνει την ισορροπία.

Αν και πολλές εταιρείες απευθύνονται σε coaching υπηρεσίες για την ενίσχυση των leaders τους, συχνά ο leader έχει ανάγκη να το χειριστεί αυτόνομα ώστε να έχει την ευκαιρία να θέσει την δική του ακριβώς agenda χωρίς τις εταιρικές παρεμβολές. Όλο και περισσότερο απευθύνονται στην U Grow  οι ηγέτες, οι διευθυντές και CEOs που αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν κάτι στον τρόπο που λειτουργούν, ώστε να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με την καθημερινότητα τους ή την απόδοσή τους ή τον συνδυασμό και των δύο. Η ισορροπημένη και αρμονική ζωή για τα υψηλά στελέχη είναι πολύ σημαντικό θέμα πια, τώρα που οι απαιτήσεις από αυτούς είναι πολλές και διαφορετικές.  Ένας ηγέτης, διευθυντής ή CEO που έχει τον τρόπο να κρατάει εσωτερική ηρεμία, υψηλούς στόχους, καλή διαπροσωπική επαφή στην εταιρεία του, εσωτερική ικανοποίηση και ταυτόχρονα έχει μια προσωπική και οικογενειακή ζωή που τον ευχαριστεί, μπορεί να κάνει την διαφορά και να είναι πιο δημιουργικός από το κλασικό πρότυπο ηγέτη που τον κυριεύει το άγχος, αναλαμβάνει ευθύνες που δεν θέλει και δεν χαίρεται προσωπική ευτυχία. Έναν ηγέτη δηλαδή που δεν έχει κανέναν λόγο στο πως τρέχει η επαγγελματική και προσωπική του ζωή.  Ο ηγέτης που θέλει να έχει διάρκεια και να εξελίσσεται πρέπει να δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να ισορροπεί και να βρίσκει νέους τρόπους να κάνει τα πράγματα. Αυτό πετυχαίνει με τον Executive & Leadership Coach του

Μέθοδος

 

Οι επιχειρήσεις κινούνται με μεγάλη ταχύτητα προς τους στόχους τους τόσο που συχνά πριν ολοκληρωθεί ο ένας έχει ήδη τεθεί ο επόμενος. Ο ηγέτης λοιπόν, καθώς κινείται σε αυτές τις ταχύτητες καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για υψηλή απόδοση, να προλαβαίνει τις αλλαγές, να προετοιμάζει την ομάδα του για αυτές τις αλλαγές και να αναπτύσσει νέους ηγέτες που θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο του. Ο ηγέτης που αντιμετωπίζει τέτοιες προκλήσεις είναι δύσκολο να επιτύχει αριστεία χωρίς την βοήθεια ενός Leadership Coach. Η σπουδαιότερη πρόκληση για τον coach είναι να κατανοήσει τη διαφορετικότητα του πελάτη του, τις ανάγκες του καθώς και τον στόχο που έχει θέσει ο ίδιος στη coaching σχέση. Για να μπορέσει να τον προσεγγίσει με εγγύτητα και  να δημιουργήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ο coach θα πρέπει να λάβει υπ όψιν του μια σειρά από περίπλοκες παραμέτρους, κινδύνους και αγωνίες ενός ηγέτη.

Υπάρχουν διάφορα ηγετικά στυλ εκ των οποίων το καθένα είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επίτευξη στόχων από την ομάδα είναι συνυφασμένη με την δημιουργία αρμονικής και δυνατής σχέσης με τον ηγέτη της.

Ακριβώς επειδή οι απαιτήσεις από τον ηγέτη είναι συνήθως πολλές και υψηλές, ο αρμονικός ηγέτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μην υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του και να μπορεί να είναι ο ίδιος σε μια νηφάλια δυναμική κατάσταση τόσο ως προς τον εαυτό του αλλά και ως προς τους άλλους. Συχνά στους ηγέτες με υψηλές ευθύνες, παρατηρείται το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης  (burn out) και του Συνδρόμου Αυτοθυσίας (Sacrifice Syndrom) (Boyatzis & McKee, Resonant Leadership, 2005). Ο ηγέτης δηλαδή με υψηλό αίσθημα ευθύνης ή αίσθημα τελειότητας υποβάλει τον εαυτό του σε υπερβολικές ώρες εργασίας ,αδιαφορώντας για τα άλλα σημαντικά στοιχεία της ζωής του όπως οικογένεια, φίλιοι, ενδιαφέροντα κλπ είναι ένα φαύλος κύκλος διότι  όσο προάγονται στην εργασία τους τόσο αυξάνουν οι απαιτήσεις τους και οι ευθύνες τους , το ωράριο  τους  και τείνουν να σκληραίνουν την στάση του απέναντι στους γύρω τους, αρχίζουν να αλλοιώνεται ως άνθρωποι.

Δεν αφήνουν χώρο για ανανέωση, εννοώντας να απομακρυνθούν από το άγχος της δουλειάς , να «αδειάσουν» το μυαλό τους ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εκτιμήσουν τα σημαντικά στοιχεία της δουλειάς και της ζωής τους. Οι ηγέτες που συνειδητοποιούν τα όρια της θυσίας τους και ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα επιστρέφουν στα καθήκοντά τους με περισσότερη διάθεση και καλύτερη εκτίμηση των πραγμάτων στη δουλειά τους. Χρειάζεται να θέτουν διαστήματα επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης της πορείας τους και να είναι σε ουσιαστική επαφή με όσα είναι σημαντικά στη ζωή τους. Σε αυτά τα σημεία δουλεύει εντατικά με τον προσωπικό του leadership coach.  Οι εξουθενωμένοι , μη αρμονικοί (dissonant) ηγέτες τελικά έχουν τα εξής αποτελέσματα:

 • Μη ισορροπημένη εργασία με προσωπική ζωή (work life balance)
 • Μη δέσμευση με την ομάδα τους
 • Απογοήτευση στην ομάδα και δυσαρέσκεια
 • Έλλειψη συγκεντρωμένης προσοχής στα σημαντικά σημεία της δουλειάς
 • Αυξημένο στρες  για τον στόχο
 • Ανάπτυξη αμυντικών συνηθειών

 

Ο επιτυχημένος ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει ταυτόχρονα με τους στόχους να διατηρεί μια δεμένη και συνεκτική ομάδα.

Σε αυτή την προσπάθειά του στέκεται συνοδοιπόρος ο Leadership Coach, σε μια προκλητική προσπάθεια να κρατά τον ηγέτη σε αρμονία με την εταιρεία του, τα μέλη της ομάδας του και την προσωπική του ζωή.

Διαδικασία

 

Οι συναντήσεις γίνονται κατόπιν συμφωνίας στο εταιρικό περιβάλλον, στα γραφεία της UGROW ή σε ουδέτερο χώρο. Η διάρκεια του ς εξαρτάται από τον ρυθμό του πελάτη και τις ανάγκες του.

Ο coach έχει να διαχειριστεί την διαφορετικότητα του κάθε ηγέτη/ στελέχους αλλά και των μελών της ομάδας του, καθώς και της νοοτροπίας του κάθε οργανισμού που πιθανώς να τον έχει προσλάβει. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο ο ίδιος ο coach πρέπει να έχει υψηλό επίπεδο κατανόησης των βαθύτερων αιτιών που προκαλούν τις φανερές συμπεριφορές και να μπορεί με διερευνητικό πνεύμα να διευκολύνει τον ηγέτη να αναπτύξει μια ευρύτερη οπτική στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαφορετικές νοοτροπίες.

Ο Coach ξεκινά προσπαθώντας να αποκαλύψει αλλά και να κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του ηγέτη, Τον τρόπο που λαμβάνει αποφάσεις κίνητρα του, τα εμπόδια του, την αντίληψη του για την ζωή, τον ιδανικό τρόπο διοίκησης και τους επαγγελματικούς του στόχους.. Ο τρόπος αντίληψης καθορίζει και τον τρόπο που λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας καθώς και τον τρόπο που αποδίδουμε τα αίτια των συμπεριφορών μας και των άλλων (attribution theory). Τέλος, τα διαφορετικά στοιχεία της προσωπικότητας καθορίζουν τον τρόπο που κινούμαστε στο περιβάλλον μας. Προσωπικότητα είναι ένα σχετικά σταθερό σύνολο ψυχολογικών χαρακτηριστικών, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης ατόμου και περιβάλλοντος. Ο coach με την βοήθεια της συνεργάτιδας, συμβούλου ψυχικής υγείας, κας Στύλα μπορεί να κάνει το προφίλ του ηγέτη για να δημιουργήσει customized υπηρεσία για καλύτερη διαχείριση.

Στη συνέχεια ο Coach με τη βοήθεια του στελέχους ή του ηγέτη χαρτογραφεί και αποτυπώνει τα στοιχεία εκείνα που το στέλεχος ή ο ηγέτης επιθυμεί να αλλάξει ή να αρχίσει να κάνει με άλλον τρόπο. Καταρτίζεται πλάνο ενεργειών το οποίο παρακολουθούν μαζί και συνεχώς ανατροφοδοτούν ώστε να είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό. Έτσι ο ηγέτης και το στέλεχος αισθάνεται ότι έχει πλάι του έναν αρωγό και συνοδοιπόρο στο δύσκολο έργο του. Έναν Coach που δεν θα τον αφήσει να απομακρυνθεί από το προσωπικό του όραμα και να χάσει την αποτελεσματικότητα και την ισορροπία του.

Αυτή εξάλλου είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν οι περισσότεροι μεγάλοι πολιτικοί, αθλητικοί και corporate leaders στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα

 

Προσλαμβάνοντας έναν Executive & Leadership Coach το στέλεχος και ο ηγέτης κερδίζει:

 • Υψηλό ROI σε σχέση με τον χρόνο και τα χρήματα που επένδυσε
 • Σταθερή αποτελεσματικότητα
 • Νηφαλιότητα στη λήψη αποφάσεων
 • Ξεκάθαρη στοχοθεσία
 • Ουσιαστική επικοινωνία με την ομάδα του και την εταιρεία του
 • Χτίσιμο κουλτούρας coaching στην εταιρεία
 • Αναγνώριση των τρωτών σημείων
 • Μοίρασμα των ανησυχιών του και αμερόληπτη συζήτηση με κοινό στόχο

Πάτησε εδώ για την πρώτη σου συνάντηση με τον Executive Coach σου!